Wij moeten als team WaddinxveenZuidplas ook geregeld personeel leveren voor

Wij moeten als team WaddinxveenZuidplas ook geregeld personeel leveren voor bijstand bij het Paleis van Justitie (rechtbank) in Den Haag. Zo was deze schrijver vandaag aan de beurt.

“Ik had mij om 08:40 uur gemeld bij de receptie in de hal en ik zou vervolgens opgehaald worden door iemand van de parketpolitie.

Deze collega kwam mij ophalen en bracht mij door een doolhof van gangen naar de ruimte waar de parketpolitie het steunpunt heeft in het gerechtsgebouw.

Even een bakkie koffie en voor ik het kon opdrinken werd ik al geroepen voor de briefing.

Tijdens de briefing werd aangegeven welke ‘zaken’ er zoal voor zouden komen bij de rechtbank. Enkele zaken waren voor de politie van belang omdat de rechtbank dan bijstand wilde in een van de zalen. Dit is dan omdat er bijvoorbeeld verdachten aanwezig zijn die al in detentie zitten. De politie is er dan voor de bijstand van de veiligheid van de rechtbank en alle betrokkenen bij zo’n zaak.

Ik werd gekoppeld aan een collega van de parketpolitie en zou de gehele dienst bij hem blijven.

Om 09:00 uur waren wij aanwezig bij een zware mishandelingszaak. Zowel de verdachte als het slachtoffer waren aanwezig.

De voorzitter opende de zitting en zorgde ervoor dat een ieder aan het woord kwam. Zo ook het slachtoffer en diens advocaat. Best emotioneel als een slachtoffer een brief voorleest.

Nadat een ieder aan het woord is geweest heeft de verdachte het laatste woord. Hij kan dan aangeven of er iets vergeten is. Daarna sloot de voorzitter de zitting en de uitspraak is dan over 14 dagen. Deze zitting nam de gehele morgen in beslag.

In de middag werden in een andere zittingszaal zaken behandeld, zoals: “het in het bezit hebben van vuurwapens, en diefstal uit auto’s”.

Voor de politie zeer interessant en leerzaam omdat de advocaten zeer kritisch zijn op wat de politie in het proces-verbaal opgeschreven heeft.

Met deze ervaring een leerzame dag! Ik ging om 17:00 uur weer terug naar het bureau Waddinxveen-Zuidplas.

POLWZ politie rechtbank

link

Wij moeten als team WaddinxveenZuidplas ook geregeld personeel leveren voor