Eerste kernplannen voor Nieuwe Wetering en Rijnsaterwoude

De eerste kernplannen uit het project Komen in hun Kracht zijn klaar. De inwoners van Nieuwe Wetering en Rijnsaterwoude hebben de primeur. Begin juli ontvingen zij de plannen voor hun dorp. Het Kernplan is het resultaat van meerdere gesprekken in de dorpen. Gesprekken waarin inwoners, verenigingen, organisaties, dorpsraad en de gemeente samen werk(t)en aan het behouden en versterken van de leefbaarheid van de dorpskernen. De initiatieven uit het plan worden samen met de inwoners van de dorpen uitgevoerd.

Kernen in hun Kracht

Elke dorpskern in Kaag en Braassem krijgt een kernplan. Elke kern is immers uniek. Hiervoor gaat gemeente Kaag en Braasem met elk dorp in gesprek over de veranderende rol van de overheid: van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Zodat met anderen de leefbaarheid in de kern in stand te houden is. Een voorbeeld daarvan is het organiseren van een verenigingen dag in Nieuwe Wetering. Zodat verenigingen meer van elkaar weten om kennis te delen in activiteiten en ledenbehoud. Dit jaar wordt verder gewerkt aan kernplannen voor Kaag en Buitenkaag, Leimuiden en Bilderdam en Hoogmade. De rest volgt vanaf volgend jaar.

Samen ideeën uitwerken, nieuwe welkom

Kernen in hun Kracht is mensenwerk. Fotos van betrokken inwoners en vertegenwoordigers van organisaties uit het dorp verbeelden dat in beide. Samenwerken aan de leefbaarheid van het dorp, houdt natuurlijk niet op bij het verschijnen van het kernplan. De initiatieven uit het kernplan zoeken nemers, dat mag of kan iedereen zijn. Het overzicht van de uitwerking
wordt bijgehouden op www.kaagenbraassem.nl/burgeridee.

Nieuwe ideeën zijn altijd welkom. Op dezelfde website is ook een digitale versie van de kernplannen voor Nieuwe en Rijnsaterwoude te vinden.