Verkeerscontrole Donkere Dagen Offensief

De politie heeft donderdag 8 januari tussen 15.15 en 21.45 uur een verkeerscontrole gehouden op onder andere de Alkemadelaan en Het Oog. De controle is onderdeel van het Donkere Dagen Offensief met het doel het terugdringen van High Impact Crimes, zoals woning- en auto-inbraken.

Tussen 20.30 uur en 21.45 uur werd op de Alkemadelaan, ter hoogte van industrieterrein De Lasso, al het inkomend- en uitgaand verkeer gecontroleerd en staande gehouden. Agenten informeerden de bestuurders over de reden van de actie en benadrukten het belang van bellen naar de politie (1-1-2) bij een verdachte situatie in hun buurt. Ook werd gewezen op het volgen van de politie team Nieuwkoop – Kaag en Braassem op Social Media (Facebook en Twitter) en Burgernet.

Visitekaartje Kaag en Braassem Social Media

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de controle werd gebruik gemaakt van de ANPR die bij Het Oog het verkeer, komend vanaf de Rijksweg A4, heeft gescand. Een bestuurder bleek gesignaleerd te staan voor een andere politie-eenheid voor het afstaan van DNA in verband met een veroordeling wegens woninginbraken. Een andere bestuurder had nog een vordering openstaan voor het afgeven van zijn rijbewijs. Omdat zijn rijbewijs nu kon worden afgenomen mocht de man ook niet meer verder rijden.

ANPR

De politie maakt steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen om de criminaliteit te bestrijden. Eén van die technische hulpmiddelen is het gebruik van de Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Door het gebruik van de ANPR wordt de pakkans van criminelen en overtreders vergroot.

Hoe werkt het
Een auto wordt langs de weg gezet en scant met een camera de kentekens van passerend verkeer. De camera is gekoppeld aan een computersysteem waarin bestanden van bijvoorbeeld politie, gemeente of belastingsdienst zijn opgeslagen. De kentekens die passeren worden vergeleken met de kentekens in de bestanden. Stel dat een auto als gestolen geregistreerd staat in het systeem, en de auto rijdt voorbij, dan geeft de ANPR een ‘hit’. De auto wordt aan de kant gezet en de bestuurder en auto gecontroleerd.

De politie zal een dergelijke controles met enige regelmaat herhalen.

Controle januari 2015 kaag en braassem 1